DÉZSAFÜRDŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Kézműves dézsafürdő

Kezelési és karbantartási utasítás

A garancia, csak rendeltetés szerű használat és a használati útmutatóban leírtak betartása esetén érvényes!

FOGADÓALJZAT ELŐKÉSZÍTÉSE, DÉZSATEST TELEPÍTÉSE

A dézsát olyan egyenletes és vízszintes helyen kell elhelyezni, ami elbírja a dézsa feltöltött állapotbeli tömegét, és a fürdőzőket is! Ez max. 4000kg. A fogadó talajnak teljes terjedelmében teherhordónak kell lennie, a dézsa súlya egyenletesen oszlik el a fogadó aljzaton.

A talaj kiegyenlítéséhez sóder, kavics, vagy beton is használható.

Semmilyen esetben sem szabad a dézsát közvetlenül a földre, vagy olyan helyre telepíteni, ahol az aljnövényzet meggátolhatja a levegő szabad áramlását és kárt tehet idővel a dézsa szerkezetében.

LEERESZTŐ CSONK

Helyezze a dézsát olyan helyre, ahol nincs probléma a víz elvezetésével. Az elhasznált fürdővizet engedje le egy tömlővel.

TŰZVÉDELEM

Amennyiben a dézsát épület közelében helyezi el, ügyeljen arra, hogy a dézsa kéménye megfelelő távolságban legyen minden gyúlékony anyagtól vízszintes és függőleges irányban egyaránt (minimum 3 méter). Amennyiben a kémény közelében gyúlékony anyag van, mindenképpen használjon hőszigetelést a kémény körül. Tető közelében a kémény tetejének minimum 1 méterrel meg kell haladnia a tető legmagasabb pontját. Figyeljen arra, hogy a kályha közelében, az égéstér előtt se legyen semmilyen gyúlékony anyag.

A KÉMÉNY ÖSSZESZERELÉSE

A dézsa összeszerelt állapotban kerül kiszállításra, Önnek mindössze a kéményt kell elhelyeznie a következőképpen:

 • rögzítse a sapkát az egyik füstcsőhöz
 • csatlakoztassa egymáshoz a két füstcsövet
 • helyezze a füstcső sapka nélküli végére a biztonsági védőcsövet
 • az összeszerelt kéményt sapkával felfelé illessze a kályhához, és a biztonsági védőcsövet húzza le ütközésig.

A DÉZSA FALA

Az első használat alkalmával a faburkolatú dézsák szivárogni fognak, ez azonban teljesen normális jelenség, ami néhány használat után teljesen megszűnik. Amennyiben 2-3 hét alatt sem szűnik meg a szivárgás, a fém pántokat meg kell szorítani (alsó/középső).

Az első feltöltés alkalmával faburkolatú dézsáknál több vízre van szükség, mint a későbbiekben. A dézsa fala csak rendszeres használat esetén válik teljesen szigeteltté. Ritkán azonban folyamatos használat esetén is előfordulhat apró szivárgás. Ilyen esetben, a pántok meghúzásával vagy a külső oldal felől szilikon vagy ragasztó használatával orvosolható a szivárgás. A javítást csak a dézsa üres és száraz állapotában szabad elvégezni.

A KÁLYHA

 • A kályhát csak a dézsa feltöltése után szabad beüzemelni. A kályhaleválasztó rácsot még ideiglenesen sem szabad eltávolítani.
 • Gondoskodni kell arról, hogy a víz szintje a dézsa felső részétől számított 10, maximum 15 cm-nél ne legyen alacsonyabb. Ellenkező esetben a kályha felső része túlmelegedhet, deformálódik, károsodik.
 • A kályha elválaszthatatlan része a 2 m magas füstcső, valamint esővédő. A kályha beüzemelése a dézsa vízzel való feltöltése után: alágyújtós, majd száraz fenyő, lécek stb., aztán miután az égés beindult kemény száraz tűzifát kell dobni rá.
 • Egyszeri tüzeléshez ajánlott fa mennyiség: 4-7 darab 25-33 cm hosszú tűzifa. Nem kell a fedélig pakolni, és amennyiben lehet használjunk védőkesztyűt és úgy nyújtsuk be a tűzifát az égéstérbe, ne dobáljuk.
 • Abban az esetben ha tűzgyújtáskor légdugó keletkezik a kályhában, a füst nem fog távozni a füstcsövön keresztül. Ebben az esetben a legegyszerűbb ha a kályha fedél mellett, az oxigénnek kialakított nyílásnál egy kicsit belefújunk, ez majd elindítja a füst áramlását a füstcsövön keresztül.
 • A nedves, friss tűzifa kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz a tüzelőberendezésben. A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben csökkentik a kazán hatásfokát. Időnként ajánlatos kályhatisztító porok használata: Konix koromtalanító, Diavolina,
 • A használat után keletkezett hamut, könnyedén eltávolíthatjuk (lehetőleg minden használat után).
 • A felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, ezért annak érintését kerülni kell, mert égési sérüléseket
 • A kályha fedelét csak a kialakított fafogantyúnál fogva szabad megfogni. A kályhafedél elmozdításával egyben szabályozható a tűz intenzitása is. Felfűtéskor ajánlott teljesen elhúzni a fedelet, így az alatta kialakított nyíláson fogunk oxigént juttatni a tűztérbe. Ha már felfűtöttük megfelelő hőmérsékletre a dézsánk vizét, a fedél alaphelyzetbe való mozdításával elzárhatjuk azt, így lecsökkentjük a tűz intenzitását, és nem melegedik túl a vizünk.
 • A fűtött medence elhelyezésnél figyelembe kell venni a környezeti viszonyokat, hogy a füstcsőből kiáramló forró levegő, esetleg szikra nehogy tüzet
 • Elsősorban a natúr, illetve olajos felületnél számítani kell a dézsa nedvességváltozásra történő kisebb alak, és méretváltozására, mely jelenség a faanyag megváltoztathatatlan tulajdonsága. Ennek mértéke, a szélsőséges eseteket kivéve, nem befolyásolja a termék esztétikai és funkcionális tulajdonságait. Ahhoz, hogy ez a tulajdonság minél kevésbé legyen észrevehető, érdemes az alábbi felhasználási tanácsok megismerése és betartása:
 • A dézsa folyamatosan legyen vízzel feltöltve, így elkerülhető az esetleges száradás, es a pántok lazulása. Semmiképp nem ajánlott víz nélküli tárolása száraz helyen, vagy közvetlen napfénynek kitéve!
 • Folyamatos feltöltés esetén gondoskodni kell a rendszeres vízcseréről, vagy víztisztításról.
 • Amennyiben a téli időszakban is használni kívánják, úgy gondoskodni kell a fagymentesítésről.
 • A fürdőzés élményét fokozhatjuk természetes, gyógyhatású sóval. De mivel a dézsa szerves anyag, hosszú távon a túlzott sóhasználat a dézsa károsodásához vezethet! 1 dézsába, elegendő 1db 25Kg-os só!
 • Évente ismételjük meg a fa felületkezelését gomb/rovarölő szerrel, a lazurin termékek tartalmazzák általában ezen szereket.

 TÉLI HASZNÁLAT

 • Ha télen nem használják, a víz eltávolítása után ajánlott nejlonos fedéssel ellátni, vagy tető alá betenni.
 • Semmiképp nem szabad a dézsát, száraz helységben raktározni!
 • Olajos bevonat esetén évente egyszer javasolt keményfaolajjal átvonni.
 • A felület tisztítása során puha sörtéjű kefe, vagy rongy segítségével a háztartásban alkalmazott/karcoló szemcséktől mentes tisztítószerek használhatók.
 • Amennyiben a dézsát összefogó pántok száradás következtében fellazulnának, az előbbi ajánlások betartásával ez elkerülhető, és azok után szorítása házilag is megoldható.

ELSŐ HASZNÁLAT

Az első használat előtt javasoljuk, távolítsa el, az esetleges forgácsokat, szennyeződéseket a dézsából. Olvassa el az alábbi fontos tudnivalókat:

FIGYELEM!

SOSE GYÚJTSON TÜZET A KÁLYHÁBAN, HA A DÉZSA ÜRES, VAGY NINCS MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ VÍZ BENNE, MERT EZ A KÁLYHA MEGRONGÁLÓDÁSÁHOZ, ANYAGÁNAK OLVADÁSÁHOZ VEZET!

A KÁLYHA HASZNÁLATA KÖZBEN A VÍZSZINTNEK MINDEN ESETBEN A FELSŐ ÁTVEZETŐ CSŐ FELETT 5CM-EL KELL LENNIE!

Amennyiben hosszabb ideig használaton kívül van, valamennyire a hőkezelt fából készült dézsa is veszít a szigetelőképességéből. Az új dézsák szinte minden esetben szivárognak.

Az első feltöltés közben javasolt bevizezni az egész dézsát, így a fa gyorsabban megtelik vízzel. A dézsa feltöltéséhez jóval több vízre van szükség, mint amennyi annak a névleges befogadóképessége. Figyeljen arra, hogy ne töltse túl a dézsát, valamint arra, hogy a lefolyó dugója, be legyen dugva!

FIGYELEM! SOSE ENGEDJE LE A VIZET A DÉZSÁBÓL ADDIG, AMÍG A KÁLYHA NEM HŰLT KI TELJESEN!

FIGYELEM! NE HAGYJA MEGFAGYNI A VIZET A DÉZSÁBAN! FAGYPONT ALATT ENGEDJE LE A VIZET, VAGY BIZTOSÍTSA A FOLYAMATOS FŰTÉST!

Az ajánlott fürdőzési vízhőmérséklet +36-37°C, nem javasolt ennél melegebbre  fűteni a vizet.

A kályha ugyanúgy működik, mint egy hagyományos háztartási fatüzelésű kályha. Az égéstérbe először kisebb méretű tűzifát adjon, majd folyamatosan egyre nagyobb darabokat. A hatékonyabb működés végett fürdőzés közben célszerű folyamatosan fenntartani a tüzet. A SZÉN HASZNÁLATA TILOS! A hamutálat minden használat után ürítse ki! A kályhában hagyott hamu megrövidíti az égéstér élettartamát. A hamulapátot ne hagyja a hamutálban tüzelés közben, mert az rongálódáshoz vezet. A hamulapát csak a hamutál kiürítéséhez használható.

Száraz fát használjon a tüzeléshez.

Tűzgyújtó folyadékokat csak az előírásoknak megfelelően használjon. Javasoljuk, hogy használaton kívül fedje le a dézsát, mert így kevesebb szennyeződés jut a vízbe.

FIGYELEM! A kereskedelemben kapható vízkezelő tabletták, rezet és alumíniumot tartalmazhatnak, ami reakcióba lép a kazán anyagával! Az ilyen  esetekben      keletkezett károkért, felelősséget nem tudunk vállalni!

BIZTONSÁG

A megfelelő higiénikus állapot megőrzése végett a dézsában rendszeresen cserélni kell a vizet, és a dézsát tisztítani kell.

A tisztításhoz lehetőleg természetes alapanyagokból készült szereket használjon. Feltétlenül ügyeljen a dézsát használó gyermekekre, idősekre. Bizonyosodjon meg róla, hogy a dézsa lépcsői biztonságosak, különösen fagypont alatti időben, amikor a lépcső jeges lehet.

Fertőző bőrbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri problémákkal nem javasolt a dézsafürdő használata.

A megfázás elkerülése végett hideg időben viseljen sapkát a fürdőzés közben.

HULLADÉKKEZELÉS

A fém alkatrészek újrahasznosíthatóak, a fa elemeket el lehet égetni. A vegyszerrel kezelt fa elemek veszélyes hulladéknak minősülnek. A műanyag kompozit veszélyes hulladéknak minősül. Minden egyéb közönséges háztartási hulladéknak minősül.

GARANCIA

A használati útmutató betartása esetén, 1 év teljeskörű garanciát vállalunk dézsáinkra.

Kellemes feltöltődést kívánunk!

Bármilyen felmerülő kérdéssel kapcsolatban, keressen bizalommal elérhetőségeinken!

Józsa Judit e.v